Novi posao Energoinvesta u Etiopiji: Dalekovod vrijedan 45 miliona dolara

Bez autora
Jul 19 2011

Sarajevski Energoinvest pobijedio je na tenderu za izgradnju 230-kilovoltnog dalekovoda u Etiopiji, saopćeno je iz ove kompanije. Direktor Sektora inženjeringa za dalekovode Jakub Viteškić u petak putuje u Adis Abebu, gdje će s predstavnicima tamošnje elektroprivrede EEPCO potpisati ugovor vrijedan 45 miliona dolara. Izgradnja ovog elektroprenosnog objekta trebala bi početi do kraja godine, a rok završetka je 24 mjeseca po sistemu ključ u ruke. Na trasi dalekovoda od Koke do Hursa biće angažirano 20 do 30 stručnjaka i montera iz BiH te oko 300 lokalnih radnika. Posao su dobili u veoma jakoj konkurenciji firmi iz Španije, Finske, Italije i Indije, čime je Energoinvest potvrdio svjetsko liderstvo u izgradnji dalekovoda. Ova bh. kompanija u Etiopiji je prisutna tridesetak godina, pa se zaključivanje novog ugovora može smatrati nastavkom dugogodišnjeg uspješnog poslovanja na tamošnjem tržištu.

Novi posao Energoinvesta u Etiopiji: Dalekovod vrijedan 45 miliona dolaraSarajevski Energoinvest pobijedio je na tenderu za izgradnju 230-kilovoltnog dalekovoda u Etiopiji, saopćeno je iz ove kompanije.

Direktor Sektora inženjeringa za dalekovode Jakub Viteškić u petak putuje u Adis Abebu, gdje će s predstavnicima tamošnje elektroprivrede EEPCO potpisati ugovor vrijedan 45 miliona dolara. Izgradnja ovog elektroprenosnog objekta trebala bi početi do kraja godine, a rok završetka je 24 mjeseca po sistemu ključ u ruke. Na trasi dalekovoda od Koke do Hursa biće angažirano 20 do 30 stručnjaka i montera iz BiH te oko 300 lokalnih radnika.

Posao smo dobili u veoma jakoj konkurenciji firmi iz Španije, Finske, Italije i Indije, čime je Energoinvest potvrdio svjetsko liderstvo u izgradnji dalekovoda, kazao je za Oslobođenje Viteškić.

Ova bh. kompanija u Etiopiji je prisutna tridesetak godina, pa se zaključivanje novog ugovora može smatrati nastavkom dugogodišnjeg uspješnog poslovanja na tamošnjem tržištu. Sagovornik podsjeća na to da je veoma teško raditi u zemljama u kojima BiH nema diplomatsko predstavništvo, pa je svaki novi posao za ovu kompaniju poput ovog u Etiopiji i poseban izazov.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik